Caută
  • Ramadan Omar

Incubare - Primăvară-Vară 2021

Actualizată în: Iun. 28

Iată că a ajuns la final și perioada de incubare a programului din sesiunea de Primăvară-Vară. Au fost șase săptămâni pline de entuziasm și energie, în care am crescut alături de participanții noștri și am realizat lucruri frumoase împreună.


Motivația din spatele acestei inițiative a pornit de la dorința de a concretiza o legătură între ideile îndrăznețe sau cele provenite din cercetarea academică și domeniul de antreprenoriat. Din păcate, de multe ori un concept care promite nu reușește să depășească sfera pur teoretică, drept urmare nu își găsește aplicabilitate pe piață.


În acest sens, proiectul nostru a apărut ca sprijin celor la început de drum, venind în forță cu Ateliere de interes și cu Sesiuni de Mentorat. Obiectivul final este transformarea ideilor în afaceri de succes și comercializarea pe piața din România, cât și pe cea din afară a produselor sau a serviciilor îmbunătățite în urma discuțiilor și a exercițiilor din cadrul programului de incubare.


Această etapă a proiectului a început pe data de 10 mai și, deși inițial ultima sesiune urma să aibă loc pe 18 iunie, s-a prelungit datorită cererilor din partea participanților cu o săptămână până pe 24 iunie.


În primele trei săptămâni, participanții au învățat alături de mentorii acreditați IBM cum să aplice metodologia Design Thinking pe afacerea lor, înțelegând cum să își îmbunătățească și valideze astfel produsul sau serviciul în funcție de utilizatorul lor final. Pe baza acestui modul, au urmat trei săptămâni de lucru pe Planul de Afaceri. Participanții au conturat alături de mentorii programului toate detaliile legate de elementele aferente afacerii lor, începând cu identificarea unei probleme pe piața la care produsul sau serviciul în cauză vine drept răspuns, evaluând piața, competiția, felul în care se realizează planul de marketing și vânzările, ce repere sunt de luat în considerare drept indicatori ai reușitei, care este povestea din spatele companiei și cum să aprecieze ce nevoi financiare există pentru a întocmi un plan financiar.


Printre Atelierele cu topicuri de interes din zilele de vineri, am avut parte de sesiuni inedite, precum „IBM Services”, „IPR & Technology Transfer”, „Branding”, „Social Media”, „Cum discuți cu un Business Angel?”, „Tehnici de Vânzare,” încheind cu două Ateliere despre „Cum să îți Prezinți Ideea de Business” și despre „Finanțarea factory.”În această sesiune, am avut alături 79 de participanți entuziaști, fiecare cu idei de afaceri inedite și cu expertize multiple. Diversitatea domeniilor a adus un plus de valoare atât proiectului, cât și, desigur, celorlalți participanți, dat fiind că aceștia au primit sfaturi, întrebări sau alte forme de feedback din variante puncte de vedere.


Departe de a fi rigidă, atmosfera a fost de început una destinsă și a încurajat constant la discuții productive, mentorii fiind mereu deschiși la nelămuriri și la întrebări, tratând cu seriozitate fiecare subiect. Ne mândrim cu faptul că am funcționat coeziv ca o echipă și că de atâtea ori am avut și noi de învățat de la participanți.


Considerăm că relevanța programului rezidă tocmai în feedback-ul primit de la cei pentru care a fost concepută inițiativa. Astfel, nu pot decât să ne bucure reacțiile pozitive primite din partea participanților relativ la Atelierele susținute în decursul acestor câteva săptămâni.


„M-am trezit într-o echipa de îndrumători super și de colegi umani și nu mă așteptam. Am învățat o groază de lucruri noi, atitudini și abordări. Am înțeles multe și mi-am schimbat radical mindset-ul.” - Gheorghe Biculescu, xHumanity


„Pot spune că am obținut informații utile pentru a dezvolta afacerea echipei - și este minunat să ai recomandări pentru îmbunătățiri reale; sesiunile au fost foarte utile și au stimulat participarea activă.” - Ștefania Armășelu, 2space

„Eu am intrat în acest program cu o schiță în creion, pe care a venit cineva și m-a învățat cum să pun forme, altcineva cum sa creez perspectiva, altcineva unde și de ce să pun culori, cum să așez umbrele și în final, ce să fac cu el (cui să-l vând și la ce preț!)” - Liana Solescu, After Class


Suntem pregătiți să fim alături de cei mai ambițioși dintre antreprenorii care au absolvit această fază a programului, urmând să ne întălnim mai departe în perioada de post incubare.

6 afișare0 comentariu